Normal_zwanger_zwangerschap_gezin
Vrouwen die antidepressiva slikken tijdens de zwangerschap hebben mogelijk een verhoogde kans op een kind met autisme. Dat blijkt uit een Canadees onderzoek, zo meldt de Volkskrant.
Het onderzoek is gedaan onder 145.000 kinderen van vrouwen die zogenoemde SSRI's slikken, een subklasse in de groep van antidepressiva. Het bleek dat één op de 80 kinderen van de vrouwen die het tweede en derde trimester deze medicijnen slikten, een vorm van autisme had. De onderzoekers vonden geen verhoogd risico voor de eerste drie maanden. Normaal gesproken wordt er per 140 kinderen één kind met een vorm van autisme geboren.
 
Hoogleraar psychiatrie Aartjan Beekman noemt de conclusie een 'wake-upcall' en extra bewijs dat deze middelen een ingrijpende werking kunnen hebben. Elke psychiater moet volgens hem deze nieuwe informatie betrekken bij een gesprek met een patiënte die zwanger is of wil worden.
 
Het nadeel is dat er geen eenduidig advies gegeven kan worden aan patiënten. Per geval moet gekeken worden of het verstandiger is te stoppen met de medicatie of door te gaan met slikken. Stoppen met slikken kan namelijk ook nadelen hebben: stresshormonen kunnen de ontwikkeling van de baby negatief beïnvloeden.
 
© Nationale Zorggids