Normal_geld_munten

Een psychologenpraktijk in Katwijk heeft op naam van een psychiater zeker 200 uur gedeclareerd bij zorgverzekeraars, terwijl de psychiater maar een beperkt aantal uren per maand voor de instelling werkte. Dat meldt de NOS. 

De fraude kwam aan het licht na een onderzoek van accountantsfirma PricewaterhouseCoopers (PwC). De freelance psychiater werd door de praktijk vaak als hoofdbehandelaar opgevoerd, maar hij zegt dat hij veel van de patiënten nooit heeft gezien. De fraude is bij de Nederlandse Zorgautoriteit bekend (NZa). De man in kwestie wist niet dat de instelling op een dergelijke manier te werk ging.

Er werd bij zorgverzekeraars gedeclareerd via de grotere GGZ-instelling Lelie Zorggroep. PwC concludeerde eerdere deze maand al dat de Lelie Zorggroep voor bijna twee ton incorrect heeft gedeclareerd. De GGZ-aanbieder heeft dit zelf gemeld bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en gaat het te veel gedeclareerde bedrag terugbetalen. De NZa meldde destijds dat het afziet van verdere handhavingsmaatregelen omdat de zorgaanbieder de fouten adequaat heeft aangepakt. NZa wil niet zeggen of het de Katwijkse instelling gaat aanpakken.

In de GGZ wordt relatief veel fraude gepleegd. De NZa heeft dit jaar al verschillende keren moeten ingrijpen. 

© Nationale Zorggids