Normal_slotervaartziekenhuis_amsterdam_2008

Het CDA en de SP willen met minister Schippers in debat over de heroïneproductie in het Slotervaartziekenhuis. Volgens hen wekt zij ten onrechte de indruk dat informatie over de heroïnewinsten in het ziekenhuis in het openbare jaarverslag staan. Het ziekenhuis heeft grote winsten gemaakt op de heroïne, bestemd voor drugsverslaafden die het onder begeleiding van hulpverleners kregen toegediend. Dit meldt Het Parool. 

Schippers heeft zich tweemaal over de winsten moeten verantwoorden en beide keren verwees ze naar het openbare jaarverslag. Hierin zouden de winstuitkeringen moeten staan. Partijen hebben navraag gedaan bij het ministerie van Volksgezondheid, hieruit blijkt dat het om een geheim jaarverslag gaat. Alleen bekend bij het ziekenhuis en het ministerie. In 2010 werd een winst van anderhalve ton wel in het openbaar jaarverslag vermeld, echter twee jaar eerder niet. Het ziekenhuis moest de heroïneproductie om veiligheidsredenen geheimhouden van het ministerie.

CDA en SP willen over de geheime jaarverslagen in debat met Schippers. SP-Kamerlid Renske Leijten vindt dat de minister geen respect heeft voor de Kamer omdat ze suggereert dat de betreffende informatie al bekend had kunnen zijn. “Ze bagatelliseert tot tweemaal toe dat de uitkering van een deel van de miljoenenwinst op heroïne is verzwegen”, zegt Leijten. 

©Nationale Zorggids