Normal_bloed_buisje_bloedbuis_bloedtube

Wie behandeld wordt voor depressie, kan in de toekomst sneller de juiste soort antidepressiva voorgeschreven krijgen. Nu moeten artsen vaak verschillende middelen voorschrijven voordat men weet of de antidepressiva aanslaat, maar daar komt volgens Britse onderzoekers verandering in. Met slechts één druppel bloed kan bepaald worden welk middel het beste zal werken voor die patiënt. Dit meldt RTL Nieuws. 

Onderzoekers van King's College in Londen hebben een eenvoudige test ontdekt om de juiste antidepressiva voor te schrijven. Met een druppel bloed kan getest worden of een depressie veroorzaakt wordt door een allergische reactie of door een ontsteking in het lichaam. Deze twee vragen een verschillende behandeling. Bij wie een ontsteking de veroorzaker is, zijn vaak agressievere middelen nodig. De mildere varianten van antidepressiva blijken vooralsnog prima te werken voor patiënten bij wie de depressie veroorzaakt wordt door een allergische reactie.

Door de ontdekking kunnen artsen in de toekomst sneller de juiste medicatie voor de patiënt voorschrijven en hoeft deze niet eerst allerlei verschillende middelen te proberen. De patiënt krijgt zo sneller de hulp die nodig is en hoeft minder lang op resultaten te wachten. Er is nog meer onderzoek nodig voordat de bloedtest gebruikt kan worden. Slechts 140 mensen deden mee aan het onderzoek van het King's College in Londen.

In Nederland hebben ieder jaar bijna 550.000 mensen last van depressie. Verschillende factoren hebben invloed op depressie zoals sociale factoren, biologische factoren en psychische factoren zoals faalangst of een slecht zelfbeeld.

© Nationale Zorggids