Logo_matrixmethode

Kijk bij onverklaarbare fysieke problemen van iemand over je eigen specialisme heen. Want dat dergelijke klachten vaak psychosomatisch zijn, blijkt wel uit het feit dat mensen met een grote angst, trauma of PTSS (posttraumatische stressstoornis) drie keer vaker dan anderen jarenlang kampen met klachten zoals fybromyalgie, prikkelbare darmen, chronische vermoeidheid of slaapproblemen.

Veel mensen hebben jarenlang fysieke klachten waarvan de oorzaak onvindbaar lijkt. Vaak zoeken ze natuurlijk eerst hun heil in de reguliere geneeskunde. Maar als de reguliere hoek het probleem niet kan oplossen, duiken velen het meer alternatieve circuit in. Reiki, acupunctuur, craneo sacraal therapie, noem maar op. Meestal levert dat bij grote angsten, trauma en PTSS slechts een tijdelijke pleister op de wonden op. Want die wond blijft er toch zitten als de grote angst, het trauma of PTSS niet verdwijnt. De oorzaak wordt immers niet aangepakt.

Eigenlijk is het best logisch: psychische pijn betekent bijna altijd ook pijn in het lichaam. En een belemmering in je geestelijk welzijn zorgt dan vaak ook voor lichamelijke belemmeringen. Kamp je daarmee, kom je vaak van de regen in de drup. Als je jarenlang niet goed kunt functioneren, wordt de ellende vaak groter en groter. Met alle gevolgen in het persoonlijk leven van dien.

“Dat het anders kan, is voor mij inmiddels overduidelijk”, zegt Ingrid Stoop oprichtster van het MatriXmethode Instituut. “Ik heb in mijn eigen praktijk als MatriXcoach keer op keer ervaren dat cliënten die een angst, trauma of PTSS ‘opruimen’ ook meteen korte metten maken met langslepende fysieke problemen. Begrijp me goed: ik pleit nu niet voor eigen parochie. Maar wil er wel voor pleiten dat professionals in de zorg, welke dan ook, hier oog voor hebben.”

De deskundige wil dan ook graag een oproep doen aan zorgprofessionals. “Kun je geen dieperliggende oorzaak vinden voor een onverklaarbaar lichamelijk probleem, of kan je het probleem slechts (tijdelijk) helpen verlichten, kijk dan of je patiënt of cliënt gebaat kan zijn bij het oplossen van een angst, trauma off PTSS, ook al valt dat buiten je eigen specialisme.”

(Dit is een advertorial)