Logo_logo_trimbos

De Depressietest van het Trimbos-instituut is sinds de start van de landelijke campagne ‘Omgaan met depressie’ 45.000 keer ingevuld. Depressie is een veelvoorkomende ziekte, die bijna 20 procent van de volwassenen ooit in hun leven treft. De website ‘Omgaan met depressie’ van het ministerie van Volksgezondheid geeft informatie over het herkennen van een depressie en helpt mensen met praten over een depressie. In het kader van de campagne heeft Trimbos onder de Depressietest gepubliceerd en een online klachtgerichte mini-interventie. Dat meldt Trimbos.

Ook de klachtgerichte mini-interventie van het Trimbos is de afgelopen zes maanden goed bezocht. Sinds september zijn er ruim tweeduizend aanmeldingen binnengekomen, waarvan ongeveer 75 procent de trainingen volgde. Via www.snelbeterinjevel.nl kunnen mensen drie trainingen volgen, te weten: ‘Beter slapen’, ‘Minder piekeren’ en ‘Minder stress’. De website van het ministerie van Volksgezondheid verwijst naar de trainingen.

Uit recent onderzoek van Trimbos blijkt dat de interventies de klachten bij depressieve mensen verminderen. Mensen die de trainingen volgende bleken na drie maanden en na zes maanden minder depressief dan de controlegroep die de training niet volgde. Bovendien werden ook de slaapklachten en piekerklachten minder. De stressklachten bleven bij beide groepen evenveel aanwezig. 

Door: Redactie Nationale Zorggids