Normal_lachgas_patroon_patronen_cartridge_slagroom__vermelden_foto_greenzeb__cc_by-sa_3.0__

Verschillende gemeenten in Oost-Nederland willen het gebruik van lachgas aan banden leggen. Er zijn klachten over overlast en rommel op straat en daarnaast kan lachgas in combinatie met alcohol leiden tot agressie. Gemeente Apeldoorn wil gebruikers van lachgas gaan beboeten, andere gemeenten willen eerst zien of deze aanpak werkt. Ook zijn er gemeenten die wachten op advies van bijvoorbeeld de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Dit meldt De Stentor.

Lachgas zorgt al langer voor overlast en daarom hebben verschillende gemeenten al actie ondernomen. Zo worden in meerdere steden geen vergunningen meer verstrekt voor de verkoop van lachgas op evenementen. Steenwijkerland geeft helemaal geen vergunningen meer voor straatverkoop. Gemeente Apeldoorn wil gebruikers van lachgas gaan beboeten om zo overlast te voorkomen.

Concrete aanpak onduidelijk

Toch vinden de gemeenten het lastig om tot een concreet plan te komen over de aanpak van lachgas. Moeten er bijvoorbeeld boetes uitgedeeld worden en hoe ziet de handhaving er uit? Politie-woordvoerder Frank Brouwer zegt dat het nog vroeg is om concrete zaken zoals boetes te bespreken. “Dat kunnen we uitwerken als zo’n verbod concreet wordt.” Het is mogelijk dat andere gemeenten ook een verbod op lachgas invoeren zodra duidelijk wordt hoe dit in de praktijk vormgegeven kan worden. Ook wordt er gewacht op advies van de VNG over de Algemene Plaatselijke Verordeningen in gemeenten.

Lachgas in het verkeer

Volgend voorjaar wordt er een campagne uitgerold om jongeren te waarschuwen voor het gebruik van lachgas in het verkeer. Uit onderzoek van Stichting TeamAlert blijkt dat ongeveer 50 procent van de ondervraagden stelt dat gebruik van lachgas tijdens het autorijden dit zijn of haar rijstijl niet beïnvloedt. Echter is dat niet een goede inschatting omdat lachgas een roes veroorzaakt, net als wanneer je dronken bent. De stichting wil jongeren daarom beter voorlichten over het gebruik van lachgas in het verkeer.

Door: Nationale Zorggids