Normal_jeugd_blij_vrolijk_springen

DEN HAAG (Novum) - Het grootste deel van de Nederlandse jeugd voelt zich gezond. Dat blijkt uit het jaarlijkse rapport van de landelijke jeugdmonitor die staatssecretaris van VWS Martin van Rijn (PvdA) vrijdag kreeg aangeboden. Hieruit blijkt ook dat jongeren minder roken en steeds zwaarder worden.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat 93 procent van de jongeren zich gezond voelt. "Dat is mooi, maar we zullen altijd voor die laatste zeven procent blijven gaan", zegt Van Rijn.

Van de ondervraagde jongeren zegt 24 procent van de jongens en 22 procent van de meisjes te roken. In 2001 was dat nog 30 en 29 procent. Overgewicht bij jongeren neemt wel toe. Van Rijn noemt het 'een serieus probleem'. "Daarom zet ik in op bestrijding van overgewicht en lesprogramma's over gezonde voeding."

De jeugdmonitor wordt opgesteld door het CBS in opdracht van het ministerie van VWS en geeft een beeld van de situatie van de Nederlandse jeugd tot 25 jaar. Sinds 2008 verschijnt de monitor ieder jaar.