Normal_drank_tieners_meisjes

ROTTERDAM - Intensieve nazorg voor jongeren die zichzelf in coma hebben gedronken kan verslaving of andere sociale problemen effectief helpen voorkomen. Daarom is het Maasstad Ziekenhuis in Rotterdam gestart met een alcoholpoli voor jongeren, zo meldt de zorginstantie.

Met een dergelijke poli worden comazuipers na een behandeling op de eerste hulpafdeling en het uitslapen van de roes op de kinderafdeling niet langer de volgende dag ontslagen, maar in het bijzijn van hun ouders door een kinderarts gezien.

Vervolgens moet het kind onder begeleiding van een verpleegkundige of pedagogisch medewerker een online programma van het Trimbos instituut doorlopen, om zo stil te staan bij de consequenties van teveel drinken. Wanneer er geen verdere medische begeleiding nodig is mag het kind daarna naar huis.

Na zes weken vindt er op de poli een gesprek plaats met de kinderarts en wordt door een kinderpsycholoog bepaald of er aanvullend psychologisch onderzoek nodig is. Afhankelijk van de diagnose wordt het kind nog verder begeleid en eventueel doorverwezen naar andere specialisten en hulpverleners, zoals kinderpsychiaters.

© Nationale Zorggids / Martijn Keitz