bron: Algemene Rekenkamer

Uit het rapport dat de Algemene Rekenkamer vandaag presenteerde, blijkt dat het precieze budget voor Jeugdzorg voor de komende jaren nog niet definitief bepaald is. Hoewel uiterlijk in 2016 de gehele decentralisatie gerealiseerd moet zijn, blijft nog onbekend hoeveel geld de gemeenten precies krijgen. Dit meldt Binnenlandsbestuur.

Naar verwachting krijgen de gemeenten zo'n 3,6 miljard euro met de decentralisatie. Hier is echter geen rekening gehouden met de gevolgen van de voorgenomen bezuinigingen op het persoonsgebonden budget. Ook zijn na vaststelling van de rekenregels nog nieuwe bezuinigingsmaatregelen aangekondigd. 
 
De Awbz- en Zvw-budgetten zijn gebaseerd op productieafspraken en op een geschat aantal jongeren dat zorg nodig heeft. Een precies aantal is onbekend, omdat de huidige registratie hier niet voldoende in voorziet. 
 
Mei 2014
Het ministerie van VWS zegt in een reactie dat gemeenten het precieze bedrag voor 2015 in mei 2014 te horen krijgen. De kans is groot dat het bedrag afwijkt van de huidige schattingen, omdat bijvoorbeeld nog bepaald moet worden in hoeverre 'weglekeffecten' van de Awbz naar de jeugdwet gecompenseerd worden. Ook is nog niet duidelijk of de gemeenten 'transitiekosten' krijgen toebedeeld.  
 
© Nationale Zorggids