Normal_anticonceptie

TILBURG – Om kinderen echt te beschermen tegen ouders die er een puinhoop van maken, moet die ouders verboden worden nog kinderen te mogen krijgen, totdat zij de situatie weer op de rit hebben. De discussie hierover moet opnieuw gestart worden, vindt kinderrechter en hoogleraar familierecht Paul Vlaardingerbroek. Dit meldt Trouw. 

De hoogleraar van de Universiteit van Tilburg is van mening dat verzakende ouders verplichte anticonceptie opgelegd moet kunnen worden, om herhaling bij een volgend kind te voorkomen:  
'Ik vind nog steeds dat de overheid hier verzaakt. Als een eerste kind uit huis is geplaatst, omdat ouders er volgens Jeugdzorg, Kinderbescherming en de rechter een puinhoop van maken, dan moet je een regime kunnen opleggen om herhaling te voorkomen. Het klinkt als 'gatverdamme,' maar het is onontkoombaar: geen tweede kind tot die ouders de boel op orde hebben dus.'
 
Niet definitief
'Let wel: het gaat niet om iets drastisch en definitiefs als sterilisatie, Het is tegenwoordig medisch mogelijk een chip onder de huid aan te brengen waardoor je bijvoorbeeld een jaar niet zwanger kunt worden. Dan kun je jaarlijks met een team – kinderrechter, arts, ethicus en gezinsvoogd – bekijken of de omstandigheden gewijzigd zijn,' aldus Vlaardingerbroek. 
 
Vlaardingerbroek hoopt opnieuw de discussie aan te zwengelen, nadat hij in 2010 al constateerde dat er voor gedwongen anticonceptie weliswaar een maatschappelijk draagvlak was, maar dit niet ondersteund werd door de politiek.
 
© Nationale Zorggids