Normal_cannabis

Tieners die verslaafd zijn aan cannabis kunnen geholpen worden door ouders te betrekken in de behandeling. Door gezinstherapie te volgen, is ruim 60% van de jongeren na een jaar niet langer verslaafd. Dit blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC, aldus Gezondheidsnet.

In West-Europa worden verslaafde jongeren vaak geholpen via vormen van individuele psychotherapie, waarin alleen de jongere behandeld wordt. In Nederland gaat het om cognitieve gedragstherapie. De onderzoekers hebben deze reguliere behandelmethoden vergeleken met behandeling via multidimensionele familietherapie (MDFT), waarin tenminste één ouder deelneemt aan de behandeling en de therapie bij het gezin thuis wordt uitgevoerd. 
 
Uit de resultaten blijkt dat zowel de gangbare methode als MDFT werkzaam zijn in de strijd tegen de cannabisverslaving, maar MDFT blijkt effectiever: bij de gezinstherapie bleek 62 % van de jongeren na een jaar niet meer verslaafd te zijn, tegenover 48 % bij een gangbare behandeling. 
Overigens gebruikten de meeste jongeren in beide gevallen nog wel steeds cannabis, maar niet meer in die mate dat het hun leven ernstig verstoorde.
 
© Nationale Zorggids