Logo_unicef_2

(Novum) - Asielzoekerskinderen in Nederland verhuizen te vaak. Dat maakt een normale ontwikkeling onmogelijk en heeft schadelijke gevolgen. Dat concluderen Unicef Nederland en Defence for Children op basis van cijfers uit het dinsdag verschenen Jaarbericht Kinderrechten 2013.

Kinderen van asielzoekers verhuizen gemiddeld eens per jaar. Geïnterviewde kinderen geven aan elke verhuizing moeilijk te vinden, onder andere omdat ze niet weten wanneer en waarom ze weer weg moeten. Daarnaast zeggen ze het steeds moeilijker te vinden om mee te komen op school en om vrienden te maken.

Unicef Nederland en Defence for Children roepen de regering op om gezinnen met kinderen op een vaste plek op te vangen, zodat zij niet meer hoeven te verhuizen. Verblijf in vaste en kleinschalige opvang zorgt onder meer voor stabiliteit van het gezin en voor vergroting van de kans op geslaagde integratie of terugkeer, vinden de organisaties.

De twee organisaties maken zich verder zorgen over de inzet van politie en justitie bij de opsporing en vervolging van mensenhandel. Ondervraagde minderjarige slachtoffers geven aan dat zij het lang vinden duren voordat daders voor de rechter staan. Verder schiet de nazorg voor jongeren die uit een gesloten instelling komen volgens de organisaties tekort. Ook moet er meer worden geïnvesteerd in voorlichting over geweldloos opvoeden om kindermishandeling tegen te gaan.

Het Jaarbericht Kinderrechten van Defence for Children en UNICEF Nederland meet de naleving van het Kinderrechtenverdrag en bekijkt de prestaties van de overheid op de gebieden jeugdstrafrecht, jeugdzorg, migratie, uitbuiting en kindermishandeling.