Normal_klok

Onregelmatige bedtijden verstoren een gezonde ontwikkeling van de hersenen bij jonge kinderen. Dit blijkt uit Brits onderzoek naar slaapgewoonten en intelligentie bij jonge kinderen. Het effect is bij meisjes groter dan bij jongens. Het tijdstip waarop kinderen gaan slapen lijkt daarentegen niet van invloed te zijn. Dit meldt Trouw.

Onderzoekers van University College London vroegen ruim 10.000 ouders naar de bedtijden van hun kinderen toen die drie, vijf en zeven jaar oud waren. De zevenjarigen werden vervolgens getest op hun reken- en taalvaardigheden en ruimtelijk inzicht. Kinderen die op onregelmatige tijden naar bed gaan, scoorden steevast slechter dan kinderen met een vaste routine. 
 
De wetenschappers vermoeden dat het gebrek aan routine de vroege ontwikkeling van het brein verstoort doordat de biologische klok ontregeld raakt. Ook slaaptekort, wat het geheugen en het vermogen tot leren vermindert, zou een oorzaak kunnen zijn.
 
Kinderen hoeven niet per se vroeg naar bed. Een of twee uur verschil in vaste bedtijd bleek niet zoveel uit te maken. Het aanwennen van een vast tijdstip om naar bed te gaan, komt beter laat dan nooit: kinderen die bij alle drie de metingen veel wisselden van bedtijd, scoorden slechter dan de kinderen die na een paar jaar alsnog op een vaste tijd gingen slapen.
 
© Nationale Zorggids