Normal_kindermishandeling_mishandeling_slachtoffer_verdriet_kind

De Vereniging Vertrouwensartsen Kindermishandeling (VVAK) vreest dat met de komst van de nieuwe Jeugdwet een adequate opsporing van kindermishandeling in het geding komt. De VVAK heeft een brief geschreven aan de Tweede Kamer met een pleidooi voor aanpassing van het wetsvoorstel. Dit meldt Artsennet.

Met de nieuwe Jeugdwet zijn gemeenten vanaf 2015 niet meer verplicht een gespecialiseerde arts aan te stellen bij een nieuw Advies- en Meldpunt Kindermishandeling, zolang er een arts beschikbaar is voor overleg. De VVAK is bang dat veel gemeenten geen gespecialiseerde artsen zullen aannemen bij nieuwe meldpunten omdat dat financieel aantrekkelijker is. “Wij horen van onze leden nu al dat ontslag dreigt en dat het maar de vraag is of ze overal weer opnieuw in dienst worden genomen,” zegt voorzitter Nens Coebergh van de VVAK, zelf vertrouwensarts in Venlo. Coebergh vreest dat daarmee bestaande deskundigheid over kindermishandeling wordt vernietigd. 
 
“Kinderartsen zijn getraind in behandelen en niet in het opsporen, die bellen ons voor overleg,” zegt Coebergh. De voorzitter vindt het merkwaardig dat de mensen die de VVAK nu bellen voor advies, straks degenen zullen zijn die dat advies moeten gaan geven. Coebergh wijst erop dat artsen vooral naar fysiek letsel zullen kijken terwijl het bij kindermishandeling ook om psychische mishandeling en verwaarlozing gaat. Bovendien kunnen vertrouwensartsen beter inschatten of een ouder wel echt blaam treft.
 
Op de overheveling van de jeugdzorg naar de gemeenten is veel kritiek. Deze week komt de transitie jeugdzorg aan bod in de Tweede Kamer.
 
© Nationale Zorggids