Normal_autisme_jongen__compfight_

De Nederlandse Vereniging voor Autisme (NVA) maakt zich zorgen over de toekomst van de zorg voor kinderen met een handicap. Veel kinderen met autisme hebben behoefte aan hulp en ondersteuning die niet door mantelzorgers kunnen worden gegeven. Gemeenten moedigen vrijwilligershulp aan, maar dat is niet specialistisch genoeg. Dat schrijft de NVA in een onderzoeksrapport dat vrijdag wordt gepresenteerd, zo meldt Trouw.

Uit een enquête, die in opdracht van de NVA door onderzoekers aan de VU Amsterdam werd uitgevoerd, blijkt dat 67 procent van de autistische kinderen mantelzorg krijgt. Daarvoor zijn 68 procent van ouders met autistische kinderen minder gaan werken of meer thuis gaan werken. 41 procent van kinderen met autisme heeft behoefte aan hulp en ondersteuning, maar krijgt dat niet. De enquête is door ruim 4000 leden ingevuld.

De meest verkregen hulp (voor 71 procent van de kinderen) is individuele begeleiding. Die groep krijgt wegens aanpassingen in de zorg te maken met de gemeente.

Uit de enquête blijkt ook dat meer dan de helft van de autistische jongeren wel begonnen is in het vervolgonderwijs, maar hun opleiding niet hebben afgerond. Ruim een derde van de jongeren is ontevreden over de kennis over autisme op het mbo, hbo en wo. Een kwart vind de kwaliteit van de begeleiding ondermaats.

© Nationale Zorggids