Logo_tilburg_university_logo

De rol van het maatschappelijk werk in Nederland verandert nu burgers steeds meer zelf verantwoordelijk worden voor hun welzijn. Om die verandering beter te onderbouwen, is aan Tilburg University een Academische Werkplaats Sociaal Werk ingericht bij Tranzo, wetenschappelijk centrum voor zorg en welzijn. De hoogleraren René Schalk en Tine van Regenmortel gaan in samenwerking met het werkveld onderzoeken hoe sociaal werk effectief kan bijdragen aan de participatiesamenleving. Dat meldt Tilburg University.

Door het nieuwe overheidsbeleid verschuift de rol van professionals op het gebied van zorg en welzijn. Waar zij zich eerder bezig hielden met het geven van ondersteuning aan individuen of gezinnen, zullen zij zich steeds meer moeten richten op het vergroten van de zelfredzaamheid van mensen en het activeren van sociale netwerken. Die nieuwe rol is echter nog niet goed onderzocht.

Binnen de Academische Werkplaats Sociaal Werk wordt het sociaal werk beter onderbouwd vanuit zowel theorie als praktijk, onder meer door de opbrengst van het maatschappelijk werk te onderzoeken en door de onderzoeksactiviteiten van hogescholen en universiteiten met elkaar te verbinden. Met de onderzoeksresultaten kan uiteindelijk de efficiëntie en effectiviteit van het sociaal werk worden verbeterd. In 2014 vindt een startconferentie plaats waarin het onderzoeksprogramma wordt gepresenteerd.

© Nationale Zorggids