Rook

Militairen worden door het ministerie van Defensie aangezet tot roken, zo vindt de Stichting Rookpreventie Jeugd. Wanneer de militairen uitgezonden worden naar het buitenland genieten zij fiscale voordelen op tabakswaren. Sigaretten worden daardoor soms wel 60 procent goedkoper. Dit meldt de Telegraaf. 

Een militair op oefening in Duitsland betaalt minder dan 2 euro voor een pakje sigaretten dat in de winkel 6 euro kost. “Te gek voor woorden”,  zo stelt de stichting. Het is “de omgekeerde wereld, omdat Defensie juist alle belang heeft bij gezonde militairen.” Daarnaast is de organisatie ook bang dat de fiscale voordelen een illegale handel in sigaretten in de hand werken.  
 
Defensiemedewerkers mogen zelf bepalen of ze wel of niet roken, zo liet het ministerie van Defensie maandag in een reactie weten. Daarnaast verschillen de fiscale voordelen voor militairen per land.  “Bepalend voor fiscale voordelen zijn internationale verdragen en daarvan afgeleide overeenkomsten zoals Status of Forces Agreements. Deze verschillen per land”, aldus een woordvoerster.
 
© Nationale Zorggids