Normal_teamwork_personeel_werk_samenwerking_team

De gemeente Waddinxveen start 1 oktober 2014 met een pilot Sociaal Team. Het team coördineert de bestaande professionele ondersteuning aan mensen die een beroep doen op zorg en ondersteuning. Ook zorgt het team dat er voldoende verbinding is met algemene voorzieningen dicht bij de burger. Zo kunnen er zo vroeg mogelijk ondersteuning en oplossingen worden gevonden voordat zwaardere zorg nodig is. Dat meldt de gemeente Waddinxveen.

Door verschillende disciplines in één team te organiseren, zowel voor de jeugd als voor volwassenen, is er een beter overzicht over de zorg en ondersteuning in een gezin of bij een individu. Zo kan de hulp beter gecoördineerd worden. Het Sociaal Team draagt zorg voor een hulpverleningsplan dat aansluit bij de mensen, hun problemen en hun omgeving. Het team doet dit samen met de betrokkene zelf. Als gespecialiseerde hulp nodig is, ondersteunt een medewerker van het Sociaal Team bij het verkrijgen van die hulp en zal kijken of de cliënt zich geholpen voelt.

Per 1 januari 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor de uitvoering van Wmo 2015, de Wet op de Jeugdzorg en de Participatiewet. De gemeenten hebben de opdracht gekregen van het Rijk om hiervoor een samenhangend beleid te ontwikkelen, gericht op het vergroten van de deelname aan de samenleving van mensen in een kwetsbare positie.

© Nationale Zorggids