Normal_kind_jongen_ogen_jong_2343

Driekwart van de medewerkers in de jeugdzorg geeft de overgang van jeugdzorgtaken naar gemeenten een onvoldoende. De medewerkers zijn ontevreden over de zorg die in de nieuwe situatie nog geboden kan worden. Volgens de medewerkers zijn kinderen die acuut hulp nodig hebben niet tijdig in beeld, worden nieuwe hulpaanvragen niet adequaat opgepakt en weten mensen niet waar zij terecht kunnen voor hulp. Dat blijkt uit onderzoek van Totta Research in opdracht van FNV Zorg & Welzijn, zo meldt deze vakbond. 

Uit het onderzoek onder ruim 750 jeugdzorgmedewerkers blijkt dat een half jaar na overheverling van de jeugdzorg naar gemeenten de zorg voor kwetsbare kinderen en gezinnen verre van op orde is. Hoewel de hulp aan bestaande ‘jeugdzorggezinnen’ na 1 januari goed is voortgezet, weten nieuwe gezinnen de weg naar hulp niet te vinden. Tegelijkertijd hebben jeugdzorgorganisaties nog steeds met hoge werkdruk te maken. Zo geeft de helft van de jeugdzorgmedewerkers aan dat er op dit moment binnen hun organisatie wachtlijsten voor hulpverlening bestaan.

Jeugdzorgmedewerkers hebben veel kritiek op de manier waarop gemeenten de jeugdzorg organiseren. Het is veelal onduidelijk hoe gemeenten toezicht houden op de kwaliteit van de zorg en ook weten gemeenten volgens een meerderheid niet welke zorg nodig is. Jeugdzorgmedewerkers die in een wijkteam werken, zijn echter positiever. Zij beoordelen de samenwerking, samenstelling en de kennis binnen het team redelijk positief. Medewerkers die niet tot een wijkteam behoren, maar wel contact hebben met het wijkteam zijn minder tevreden over de kennis en de deskundigheid binnen het team.

Voor de meeste jeugdzorgmedewerkers geldt dat de werkdruk een groot probleem is. Meer dan driekwart geeft aan dat de werkdruk het afgelopen half jaar is verslechterd. Bij het werk komt veel meer administratie en bureaucratie kijken en medewerkers geven aan dat zij minder kwaliteit van zorg kunnen bieden. Ook geeft ruim tweederde aan dat zij het werk met minder mensen moeten doen. 

© Nationale Zorggids