Logo_inspectie_jeugdzorg

In oktober en november 2015 onderzochten de Inspecties Jeugdzorg en Gezondheidszorg de kwaliteit van Veilig Thuis Kennemerland en Veilig Thuis Zuid Limburg. Dat meldt Inspectie Jeugdzorg. 

Per 1 januari 2015 zijn het Advies- en Meldpunt Kindermishandeling (AMK) en het Steunpunt Huiselijk Geweld (SHG) samengevoegd tot ‘Veilig Thuis’, advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling. In Nederland zijn inmiddels 26 organisaties van Veilig thuis. De inspecties voeren in 2015 en 2016 stapsgewijs toezicht uit bij alle organisaties en zullen hierbij verschillende aspecten belichten.

In oktober 2015 hebben de inspecties de kwaliteit onderzocht van Veilig Thuis Kennemerland. Veilig Thuis Kennemerland is een werkorganisatie van twee organisaties, te weten de jeugd- en gezinsbeschermers en Kontext. Veilig Thuis Kennemerland voldoet aan 12 van de 24 verwachtingen. Zo zorgt Veilig Thuis Kennemerland voor jeugdhulp in samenhang met andere hulp en zorgen professionals van de organisatie ervoor dat acuut onveilige situaties worden opgeheven. Er zijn echter ook verbeterpunten. Zo is een vertrouwensarts niet 24/7 bereikbaar, hebben professionals niet altijd een actueel beeld van de veiligheid van alle leden van gezinnen en huishoudens en beschikt Veilig Thuis Kennemerland niet over kwalitatief en kwantitatief voldoende personeel en materieel. Veilig Thuis Kennemerland moet concrete verbetermaatregelen treffen die ertoe leiden dat voldaan wordt aan alle verwachtingen. De inspecties verwachten van Veilig Thuis Kennemerland vóór 21 maart 2016 een verbeterplan met concrete maatregelen en termijnen. Een aantal verbetermaatregelen heeft Veilig Thuis Kennemerland reeds doorgevoerd.

In november 2015 hebben de inspecties de kwaliteit onderzocht van Veilig Thuis Zuid-Limburg. Veilig Thuis Zuid-Limburg is onderdeel van de GGD Zuid-Limburg. De organisatie is gehuisvest in Geleen en het werkgebied beslaat de twee centrumgemeenten Heerlen en Maastricht en de 16 regiogemeenten in Zuid-Limburg. Veilig Thuis Zuid-Limburg voldoet aan 17 van de 24 verwachtingen. Zo zet Veilig Thuis Zuid-Limburg gekwalificeerde professionals in die ervoor zorgen dat acuut onveilige situaties worden opgeheven. Daarnaast beschikt de organisatie over kwalitatief en kwantitatief voldoende materieel. Er zijn echter ook verbeterpunten. Zo beschikt Veilig Thuis Zuid-Limburg niet over kwalitatief en kwantitatief voldoende personeel en is een vertrouwensarts niet 24/7 bereikbaar.  Veilig Thuis Zuid-Limburg moet concrete verbetermaatregelen treffen die ertoe leiden dat voldaan wordt aan alle verwachtingen. De inspecties willen vóór 25 maart 2016 geïnformeerd worden over deze verbetermaatregelen en de termijnen waarbinnen Veilig Thuis Zuid-Limburg de maatregelen doorvoert. De inspecties volgen de uitvoering van de verbetermaatregelen. 

©Nationale Zorggids