Normal_drinken_bier_alcohol

Uit de jaarlijkse cijfers van de alcoholpoli's blijkt dat er vorig jaar 19 procent meer jongeren in het ziekenhuis belandden na overmatig alcoholgebruik dan in 2014. Vorig jaar kwamen 931 jongeren binnen bij de spoedeisende hulp. Dit meldt NOS.

Het percentage jongeren met alcoholvergiftiging is zelfs met 27 procent gestegen ten opzichte van het jaar ervoor. De jongeren die binnenkwamen waren gemiddeld drie uur lang buiten bewustzijn en hadden ten minste zes tot tien glazen alcohol gedronken, het ging met name om sterke drank. Ouders zijn sinds de eerste telling in 2007 wel strenger geworden. Zo had in 2011 een kwart van de jongeren zonder toestemming van hun ouders alcohol gedronken. Meer dan de helft van de ouders verbood hun kinderen te drinken in 2015.

In 2014 werd de leeftijd waarop alcohol gekocht mag worden verhoogd naar 18 jaar, zo moest het alcoholgebruik van jongeren worden tegengegaan. Echter is er in de cijfers geen afname van het aantal problematische drinkers terug te zien. “Zolang het in de supermarkt tegen stuntprijzen ligt, de industrie vrij baan krijgt voor reclame en het in de beeldvorming sexy blijft, verandert er weinig”, zegt kinderarts Nico van der Lely. Hij houdt sinds 2007 bij hoeveel jongeren in het ziekenhuis belanden door alcoholgebruik. Volgens de organisatie voor alcoholpreventie STAP geven gemeenten onvoldoende prioriteit aan handhaving. Het is steeds gemakkelijker om aan alcohol te komen, want andere winkels naast supermarkten en drankwinkels richten zich ook op de verkoop ervan.

Alcoholgebruik bij jongeren wordt volgens Van Lely nog steeds onderschat. Hij ziet kinderen binnenkomen die seksueel misbruikt zijn. Omdat ze te dronken waren hadden ze niet door wat er gebeurde. “En dan bereiken veel ernstige gevallen mij niet eens. Laatst was er ook nog een meisje van 14 gestikt in haar eigen braaksel. In veel ongelukken met jongeren speelt alcohol een rol. Wanneer dringt door dat te veel drinken echt niet zo onschuldig is?”, vraagt Van Lely zich af. 

©Nationale Zorggids