Normal_meisje_jong_kind_misbruik_pesten46

Pubers die slachtoffer zijn van een seksueel misdrijf moeten volgens de Tweede Kamer als kind verhoord worden door de politie. Op dit moment worden pubers verhoord als volwassenen, wat kan leiden tot een nog groter trauma. Dit meldt NOS.

Kinderrechtenorganisatie Defence for Children meent dat pubers die tijdens een verhoor als volwassene worden behandeld nog meer psychische schade oplopen. De organisatie publiceerde vorig jaar september een rapport waaruit bleek dat betrokken professionals onvoldoende getraind zijn om kinderen tussen de twaalf en achttien jaar te verhoren. Het gebrek aan kennis bij zedenrechercheurs, officieren van justitie, advocaten en rechters zorgt ervoor dat kinderen niet de benodigde bescherming krijgen. De PvdA en SP sluiten zich hierbij aan. Er is nu afgesproken dat de kinderstudio, een ruimte speciaal ingericht om kinderen te verhoren, vaker gebruikt wordt en dat het verhoor eventueel door één rechercheur wordt gedaan in plaats van de gebruikelijke twee.

Slachtoffer van seksueel misbruik Lisa is tijdens haar verhoor als volwassene behandeld. “Ik ben enorm geschrokken van de manier waarop ze mij ondervroegen. We zaten in een klein kamertje met twee stoelen, een bureau en tegenover mij vier grote ogen die mij aankeken. Na het verhoor heb ik twee weken niet gepraat, omdat ik er zo van onder de indruk was”, zegt Lisa. Ze is het ermee eens dat de verhoren veel kindvriendelijker kunnen. Door het verhoor heeft ze er een tweede traume bijgekregen. Minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie vindt dat de politie de behoeften van het kind goed moet kunnen inschatten. Volgens hem moet er maatwerk geleverd worden. 

©Nationale Zorggids