Normal_apps

Met behulp van een interactieve app leren kinderen voortaan spelenderwijs wat er gebeurt bij het prikken van bloed voor medisch onderzoek. Daardoor zijn ze minder angstig en verloopt de bloedafname een stuk soepeler. Dat meldt de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC). 

“Sympathiek, simpel, zeer van deze tijd, met een grote impact op kinderen en ouders en ook nog eens bewezen”, aldus de jury over de winnende Prik! App van het UMC Utrecht. Het project is heel eenvoudig overdraagbaar en uit te breiden. Met recht kan gesteld worden dat het UMC Utrecht over het meest kindvriendelijke laboratorium van het land beschikt: in 2007 won dit lab ook al eens de publieksprijs, toen met de handwarmertjes die de vingerprik bij kinderen veel gemakkelijker maken.

De Publieksprijs Klinische Chemie is een initiatief van de Nederlandse Vereniging voor Klinische Chemie en Laboratoriumgeneeskunde (NVKC) en wordt tweejaarlijks uitgereikt aan een klinisch-chemisch project dat aantoonbaar in positieve zin een grote impact heeft voor patiënten en/of hun omgeving.

Inzendingen voor de editie 2016 waren zeer divers van aard, elk van hoge kwaliteit - de jury herkent het inspelen op de actualiteit als rode draad. Daarmee wordt de toegevoegde waarde van klinisch-chemische diagnostiek zichtbaar: veelzijdig en veel meer dan het aanleveren van alleen maar de uitslag van een onderzoek. 

©Nationale Zorggids