Normal_copyright_stockfreeimages_griep_ziek_kind_bed_huisarts

Ieder jaar liggen kinderen langer dan nodig in het ziekenhuis omdat er niet genoeg wijkverpleegkundigen zijn om de zorg thuis voort te zetten. Volgens verpleegkundigenkoepel V&VN is het tijd dat staatssecretaris Van Rijn van Volksgezondheid actie onderneemt zodat kinderen sneller uit het ziekenhuis kunnen worden ontslagen. Dit meldt Algemeen Dagblad. 

Kinderen die na hun ziekenhuisverblijf ook thuis zorg nodig hebben, kunnen deze niet altijd op tijd krijgen. Daarom moeten zij langer in het ziekenhuis verblijven dan medisch noodzakelijk is. “Een kind wil niets liever dan naar huis, naar zijn veilige vertrouwde omgeving. Verblijf in een ziekenhuis levert vaak extra angst en stress op”, aldus Sonja Kersten, directeur van V&VN. Volgens de verpleegkundigenkoepel kan de wachttijd voor een wijkverpleegkundige in sommige gevallen oplopen tot twaalf weken.

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) liggen kinderen niet structureel te lang in het ziekenhuis. Wel erkent de vereniging dat er een tekort aan personeel kan ontstaan wanneer de zorg van het ziekenhuis naar de wijk wordt verplaatst, zoals nu steeds meer gebeurt. 

In totaal is er nu al een tekort van 600 wijkverpleegkundigen en dat aantal loopt volgens V&VN alleen maar verder op. Van Rijn zou meer opleidingsplaatsen beschikbaar moeten maken zodat meer verpleegkundigen de juiste kinderspecialisatie kunnen volgen. De NVZ zal ook helpen in het opleiden van de wijkverpleegkundigen.

© Nationale Zorggids