Logo_veilig_thuis_logo

Door de vele meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld is er bij Veilig Thuis Drenthe een achterstand ontstaan, laat de organisatie weten. Gisteren stelden de Inspectie Jeugdzorg en de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) de instantie onder verscherpt toezicht. Het meldpunt voldeed ondanks eerdere waarschuwingen niet aan de voorwaarden die de veiligheid van gezinnen zoveel mogelijk moeten garanderen. Dat meldt het Dagblad van het Noorden.

“Wij zien ook in dat haast is geboden bij de aanpak van de problemen. Er is ook al veel verbeterd”, zegt Bos. Tijdens het laatste inspectiebezoek bij Veilig Thuis Drenthe bleek dat tientallen meldingen nog in een oud registratiesysteem stonden. Meldingen uit december en januari stonden er nog in en het was niet duidelijk deze al in behandeling waren genomen of niet. Directeur Karin Eeken van GGD Drenthe laat weten dat na deze conclusie hard is gewerkt aan de openstaande meldingen. Urgent ingrijpen bleek uiteindelijk niet nodig. Ze kan niet zeggen om wat voor meldingen het exact ging.

De vele meldingen van kindermishandeling en huiselijk geweld zijn volgens Bos te wijten aan de huidige voorlichtingscampagnes. Ook bijvoorbeeld de dood van de Hoogeveens Sharleyne heeft veel publiciteit en waarschijnlijk meer meldingen opgeleverd. Vice-voorzitter Bos heeft een aanvraag voor 1,2 miljoen euro bij de Drentse gemeenten neergelegd. Met het extra budget is de Veilig Thuis-organisatie beter in staat om de wachtlijsten weg te werken en aan de kwaliteitseisen te voldoen. Het huidige budget is volgens hem niet toereikend.

©Nationale Zorggids