Logo__cid_61c8522c64e041eea9fd25b2d14d2fe3_nationalemedia

Korrelatie krijgt steeds meer hulpvragen van jongeren. Zij hebben vooral vragen over werkstress en (on)veilige seks. Dit blijkt uit het jaarverslag 2015 van de hulp- en advieslijn, dat deze week is aangeboden aan het ministerie van VWS. 34% van de hulpvragers is tussen de 15 en 29 jaar oud. Zij maken vooral gebruik van de chat. Dit meldt Korrelatie.

Het valt de hulpverleners van Korrelatie op dat jongeren vooral contact opnemen over werkgerelateerde problemen. Jean-Pierre van de Ven, als psycholoog verbonden aan Korrelatie: “Het gaat veelal om starters op de arbeidsmarkt die veel stress ervaren of bang zijn voor of kampen met een burn-out. Ook over SOA’s en de pil komen veel vragen van jongeren. Door de toename van het aantal jongeren halen de chats (42 procent) de telefoontjes (44 procent) bijna in.”
 
Korrelatie staat niet alleen jongeren via haar hulp- en advieslijn te woord, maar heeft ook samen met Fonds Psychische Gezondheid projecten om psychische problemen bij jongeren vroegtijdig te herkennen en hen door te verwijzen naar hulp. Van de Ven: “Dit kan via Korrelatie of via bijvoorbeeld een huisarts of maatschappelijk werker. Hiermee kunnen ernstiger problemen zoveel mogelijk voorkomen worden.” Een van de projecten is YOUNG MIND Academy, een scholenproject voor leerlingen op het vmbo en mbo. Jongeren vertellen voor de klas over de psychische problemen waarmee zij zelf of in hun omgeving te maken hebben gehad. Hiermee stimuleren zij andere jongeren om over hun eigen problemen te praten en hulp te zoeken. 
 
© Nationale Zorggids