Normal_images1

Een trainingsprogramma voor jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen heeft geen effect op het gewichtsverloop van kinderen van 0 tot 2 jaar. Wel creëert het meer bewustwording onder professionals in de jeugdzorg. Dit blijkt uit onderzoek van provenda Eveliene Dera-de Bie aan de Maastricht University. Dit meldt Vakblad Vroeg. 

Dera-de Bie onderzocht hoe professionals in de Jeugdgezondheidszorg (JGZ) overgewicht bij kinderen vanaf de geboorte kunnen voorkomen. Zij keek hierbij naar een trainingsprogramma voor jeugdartsen en jeugdverpleegkundigen. Ze liet de ene groep JGZ- professionals wel het trainingsprogramma volgen en de andere groep niet. Daarna keek ze of het volgen van het programma effect had op de uitvoering in de JGZ-praktijk en op het gewichtsverloop van kinderen van 0 tot 2 jaar.
 
Het bleek dat het programma geen effect had op het gewichtsverloop onder jonge kinderen. Wel waren de deelnemers aan de training zich meer bewust van het belang van preventie van overgewicht in het eerste levensjaar. Ook vonden zij het bespreken van (risico op) overgewicht met de ouder makkelijker.
 
© Nationale Zorggids