Normal_drinken_bier_alcohol

Het Trimbos-instuut leidt de komende drie jaar een grootschalig Europees project op het gebied van binge drinken onder jongeren. Het project STAD in Europe (SiE) is afkomstig uit Zweden. Het eerste doel is te onderzoeken hoe de Zweedse aanpak het beste toegepast kan worden in andere landen. Trimbos start met zeven regio’s in Europa. Dat meldt Trimbos.

STAD zet in op drie factoren: training van barpersoneel, handhaving en controle en de heersende sociale norm. In de deelnemende landen Zweden, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Spanje, Slovenië en Tsjechië wonen veel jongeren met alcoholproblemen. Niet alleen drinken ze te veel op festivals of andere feestjes, maar nemen drank ook veelal de straat op. Trimbos lanceert ook een pilot in Nederland. Hierbij richt de STAD aanpak zich op festivals. STAD staat voor STockholm prevents Alcohol and other Drugs.

“Het is fantastisch dat we deze veelbelovende aanpak nu uit kunnen gaan voeren; bovendien vergaren we, door de brede Europese context, heel veel kennis over hoe een dergelijke aanpak succesvol kan worden geïmplementeerd in een lokaal krachtenveld”, zegt projectleider Lotte Voorham op de website van Trimbos.

De resultaten van het onderzoek moeten ervoor zorgen dat er praktische handvatten komen die als leidraad kunnen dienen voor andere regio’s in Europa die ook met de STAD aanpak willen werken. Tot nu toe heeft in Stocholm al geleid tot minder geweldsmisdrijven, een stijging van de naleving van de leeftijdsgrenzen voor alcoholgebruik en een stijging van de naleving van het niet schenken aan dronken klanten.

Door: Redactie Nationale Zorggids