Normal_drank_drinken_alcohol_jeugd_jongeren_kinderen_comazuipen

Mbo-studenten van 17 jaar hebben de afgelopen maand vaker gerookt dan hun leeftijdsgenoten op het voortgezet onderwijs en in het hbo. Dit blijkt uit onderzoek van het Trimbos Instituut naar middelengebruik van middelbare scholieren en studenten in het vervolgonderwijs. Het onderzoek werd in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid uitgevoerd. Dit meldt het Trimbos Instituut.

Voor alcohol geldt dat van de 17- jarige hbo'ers 80 procent de afgelopen maand heeft gedronken. Dit is significant hoger dan hun leeftijdsgenoten op het mbo (61 procent) en het voortgezet onderwijs (65 procent). Deze verschillen vallen weg voor de hoeveelheid alcohol die in een weekend wordt gedronken. Ruim een kwart van de drinkende 17-jarigen drinkt meer dan tien glazen alcohol in het weekend.

Het Peilstationsonderzoek Scholieren en de HBSC-studie (Health Behaviour in School-aged Children) bieden tweejaarlijks inzicht in het middelengebruik van middelbare scholieren tot en met 16 jaar. Dit nieuwe onderzoek geeft voor het eerst een goed beeld van het middelengebruik onder 16-18 jarigen in het vervolgonderwijs.

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat het middelengebruik gestaag stijgt na het voortgezet onderwijs. Neem bijvoorbeeld cannabisgebruik, bij jongens is die stijging hoger dan bij meisjes. In het onderzoek werd ook gekeken naar ecstasygebruik. Vier procent van de 16-jarige jongeren heeft hier ervaring mee; op 18-jarige leeftijd is dit 12 procent. Ecstasy is onder studenten van 16 tot en met 18 jaar op het mbo en hbo de meest gebruikte harddrug.

De resultaten laten zien dat de leeftijdsgroep van 16-18 jaar een belangrijke doelgroep is voor preventie, niet alleen wat betreft drugsgebruik, maar ook voor alcohol- en tabak. Staatssecretaris Van Rijn maakt zich ernstig zorgen over het ectasygebruik onder jongeren. Van Rijn roept ouders, professionals en de jongeren zelf op om het middelengebruik te verminderen. “De campagne NIX18, niet roken, niet drinken onder de 18 helpt daarbij.”

Door: Redactie Nationale Zorggids