Normal_drinken_bier_alcohol

Uit recente cijfers van het Trimbos Instituut blijkt dat jongeren nog altijd veel alcohol drinken, ook al is de leeftijdsgrens in 2015 verhoogd van 16 jaar naar 18 jaar. Tieners zijn te weinig bewust van de effecten die alcohol kan hebben op hun hersenen. Functieverlies van de hersenen ligt op de loer, evenals studieproblemen . Dit meldt RTL Nieuws.

De mate van alcoholgebruik onder jongeren is niet veranderd nu een tiener ten minste 18 jaar moet zijn om drank te kunnen kopen. Uit onderzoek van het Nuchter Kenniscentrum Leeftijdsgrenzen (NKL) blijkt dat minderjarigen voornamelijk van hun ouders en vrienden krijgen. Als ze eenmaal 18 jaar zijn kunnen ze zelf kiezen of ze alcohol willen drinken, maar tot die tijd moet je het als ouders verbieden, zegt gezondheidswetenschapper Martijn Planken die bij het NKL werkt.

De effecten van alcohol zijn voor veel jongeren de reden om te gaan drinken. “Wie drinkt, voelt zich euforisch, ontspannen, durft meer en is vrolijk”, zegt Planken. Maar wat veel tieners niet weten, is dat het ook kan zorgen voor studieproblemen. Ze kampen niet alleen met sociale druk, maar ook met somberheid en angst. Vooral in de eerste stressvolle periode in het hoger onderwijs zijn studenten kwetsbaar. Daarom zouden scholen meer moeten doen om jongeren te wijzen op de effecten van alcoholgebruik. Ook drugsgebruik zou daar onderdeel van moeten zijn, omdat jongeren makkelijk grijpen naar drugs zoals cannabis.

Door: Redactie Nationale Zorggids