Normal_jeugddetentie

In navolging van de gemeente Amsterdam starten voor het einde van het jaar twee kleinschalige voorzieningen in Nijmegen (Hunnerberg) en Groningen (Juvaid) bedoeld voor justitiële jongeren. Beide zogenaamde proeftuinen lopen tot de zomer van 2017. Deze proeftuinen zijn een uitwerking van de ‘Verkenning Invulling Vrijheidsbeneming Justitiële Jeugd’ (VIV JJ). Dit meldt staatssecretaris Dijkhoff vandaag in een brief aan de Tweede Kamer, zo meldt Rijksoverheid.

Bij de kleinschalige voorzieningen verblijven jongeren in een laag beveiligde en regionale setting. Zo kan, in tegenstelling tot de bestaande justitiële jeugdinrichtingen, het contact met ouders en zaken als school, werk en stage zoveel mogelijk gecontinueerd worden.

Bij Het Poortje Juvaid gaat in Groningen een proeftuin in co-creatie lopen voor zowel de kleinschalige voorziening als de screening en diagnostiek. Dit vindt plaats in een laag beveiligde voorziening waarbij maximaal 8 jongeren tegelijkertijd kunnen verblijven op één locatie in Groningen. Per jongere wordt een integraal plan opgesteld voor zijn of haar toekomst. Dat gaat verder dan alleen het justitiële kader, maar het gaat ook om het zorgtraject en dagbesteding, zoals onderwijs. Doel is dus deze trajecten zoveel mogelijk te continueren. "Voorkomen van recidive en criminaliteit vraagt om maatwerk waarin er rondom de jongere nauw wordt samengewerkt, gebruikmakend van de kracht in de jongere zelf en diens sociale netwerk. We zijn verheugd met de proeftuin Groningen, die zich richt op innovatie van onze samenwerking met alle partners. ", stelt Hoofdofficier van Justitie Noord-Nederland mr. J.R. Eland.

In Nijmegen gaat een proeftuin Kleinschalige voorziening starten bij Rijks JJI locatie de Hunnerberg. Op het terrein van Rijks JJI locatie De Hunnerberg worden buiten de hoge beveiligingsschil twee woningen ingericht. Een van de woningen betreft het woongedeelte, de andere woning wordt transmuraal ingezet voor het behandelaanbod waar ketenpartners ook ambulante zorg bieden. Deze zorgbehoefte wordt per jongere afgestemd, zoals gedragsinterventies en begeleidingstrajecten.

Alle proeftuinen zullen inzicht opleveren in wat wel, maar ook wat niet werkt in de kleinschalige voorzieningen en bij het opstellen van een integraal plan voor een jongere. De staatssecretaris laat een monitor ontwikkelen door de Academische Werkplaats Risicojeugd, waarmee alle proeftuinen op een zoveel mogelijk gelijke wijze gevolgd kunnen worden, waarbij tegelijkertijd ruimte is voor verschillen tussen de proeftuinen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids