Normal_condoom_soa_seks

Adolescenten die een betere relatie hebben met hun ouders beginnen op latere leeftijd aan seks dan jongeren die een minder goede band met hun ouders hebben. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC. Dit is een belangrijke bevinding, omdat jongeren die op latere leeftijd hun eerste seksuele relaties aangaan een gezondere seksuele ontwikkeling doorlopen met minder risico op bijvoorbeeld seksueel overdraagbare aandoeningen (SOA) en tienerzwangerschappen. Dit komt onder andere doordat ze dan meer kennis, vaardigheden en levenservaring hebben, meldt het Erasmus MC.

Vooral de relatie met moeders is van belang voor de seksuele ontwikkeling van hun dochters. Hoe beter de band met hun moeders, hoe minder groot de kans dat meiden hun eerste ervaring met geslachtsgemeenschap hebben voor de leeftijd van 16 jaar. Uit ander onderzoek blijkt dat jongeren die na hun 16de voor het eerst seks hebben meestal een gezondere seksuele ontwikkeling doorlopen. Een mogelijke verklaring is dat ze dan meer ervaring hebben opgedaan met bijvoorbeeld vriendschappen en intimiteit; maar ze zijn vaak ook beter op de hoogte van de risico’s van onveilige seks’’, zegt onderzoeker Raquel Nogueira Avelare Silva, van de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC.

Opvallend is dat de kwaliteit van de band van de ouders minder sterk samenhangt met de timing van de eerste seksuele ervaring van hun zonen. Dat komt mogelijk doordat dochters meer tijd doorbrengen met hun moeders en zich ook meer laten beïnvloeden door hun moeders. Nederlandse moeders zorgen meer uren voor hun kinderen dan vaders. Ze praten ook meer over seksualiteit met hun dochters. De effecten van de band die moeders met hun dochters hebben, werden in het Rotterdamse onderzoek niet gevonden voor de band tussen vaders en hun zoons.

Het onderzoek maakt gebruik van gegevens afkomstig van de Jeugdmonitor van GGD Rotterdam-Rijnmond waarbij veel jongeren meededen aan een gezondheidsenquête, verspreid over 76 scholen in en rondom Rotterdam. Deelnemende jongeren hebben allerlei vragen beantwoord, bijvoorbeeld over de kwaliteit van de relatie met hun moeders en vaders.

Door: Redactie Nationale Zorggids