Normal_rechtszaak_hamer_rechtbank2

Tegen een 54-jarige man uit Amsterdam is vandaag vier jaar celstraf geëist waarvan één jaar voorwaardelijk wegens seksueel misbruik van drie jongens en het verleiden van tienerjongens tot webcamseks. De man zou hiervan opnames hebben gemaakt en bewaard. Het OM verwijt de man ook jonge mannen in  Amsterdam heimelijk te hebben gefilmd én van het bezit van een gaspistool en drugs. Dat meldt het Openbaar Ministerie (OM).

Tijdens een inval in de woning van de man vond de politie een gaspistool met een patroonhouder en xtc-pillen en wiet. Op de gegevensdragers van de man trof de politie ruim 97.000 foto’s en bijna 1.500 filmpjes aan die als kinderporno kunnen worden gekwalificeerd. Ongeveer de helft daarvan heeft de verdachte zelf vervaardigd. De politie heeft 16 personen op de beelden geïdentificeerd en benaderd. Zes hiervan hebben aangifte gedaan.

De Amsterdammer kwam volgens het OM op een gehaaide manier in contact met de minderjarige jongens. Hij gaf zich tijdens chatsessies uit als een meisje of een professioneel fotograaf en won hun vertrouwen. Daarna verleidde hij hen om voor de webcam of zijn fotocamera uit de kleren te gaan en seksuele handelingen te verrichten. Bij één jongen heeft hij gedreigd de opnames openbaar te maken als hij niet verder ging met de seksuele handelingen dan de hij zelf wilde. In 2009, 2011 en 2012 heeft hij fysiek contact gehad met drie jongens buiten Amsterdam en heeft hij hen seksueel misbruikt. De jongens waren toen tussen de 12 en 16 jaar oud.

In 2014 en 2015 verhuurde de 54-jarige verdachte kamers aan studenten in Amsterdam. In die periode heeft hij onopvallend met een Iphone 20 jonge mannen en één vrouw gefilmd terwijl zij stonden te douchen of naar het toilet gingen. Zes personen hebben aangifte gedaan. De verdachte heeft één van deze aangevers in 2015 betast. De aangever was in zijn kamer in diepe slaap en zich niet kon verzetten.

Deskundigen vinden de Amsterdammer verminderd toerekeningsvatbaar, maar kunnen hyperseksualiteit of pedofilie niet onderbouwen. De verdachte heeft in hun ogen een behandeling nodig bij een forensische polikliniek zoals De Waag. Het OM heeft dit advies overgenomen en vraagt de rechtbank de man een proeftijd van 10 jaar en een contactverbod met de aangevers op te leggen. De rechtbank doet op 19 januari uitspraak.

Door: Redactie Nationale Zorggids