Normal_weegschaal_gewicht_overgewicht_lichtgewicht_dun_dik_vet_mager

Het Maastricht UMC+ heeft de afgelopen vier jaar twintig kinderen met extreem overgewicht voorzien van een maagband. Het nieuws dat het ziekenhuis maagbandoperaties uitvoert onder tieners stuitte op veel weerstand. De zestienjarige Renée Revenberg is één van de tieners die zo’n operatie heeft ondergaan en wil dat mensen stoppen met oordelen. Zij is namelijk blij dat ze heeft heeft gedaan en belangrijker nog: het was haar eigen keuze. Dat meldt het Algemeen Dagblad. 

Revenberg wilde niet meer op dezelfde voet doorgaan en schakelde zelf de kinderarts in. Wat ze ook deed, ze viel niet af. Sinds de operatie is haar maag zo groot als een mandarijn, zegt Revenberg zelf. Ze blijft de komende tijd onder behandeling bij diverse zorgprofessionals als fysiotherapeuten, psychologen, kinderartsen en diëtisten, om de voortgang bij te houden. Revenberg en de andere tieners die de maagbandoperatie ondergingen zijn afgevallen en zijn zelfverzekerder.

Inmiddels is de zestienjarige dertig kilo kwijt. Hoewel ze zelfverzekerder is, is ze nog niet trots. “Goh, dat heb je goed gedaan, denk ik dan. Een maagband is een hulpmiddel. De rest moet je zelf doen”, zegt Revenberg. Uiteindelijk wil ze nog zo’n twintig kilo afvallen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids