Normal_copyright_stockfreeimages_tandarts_kind_patient_bed_

Kinderen die bij de tandarts komen hebben vaak een andere benadering nodig dan volwassenen. Daarom zijn er de afgelopen tien jaar steeds meer kindertandartsen bij gekomen. In 2007 telde Nederland dertig tandartsen die gespecialiseerd zijn in de omgang met kinderen, dat zijn er sinds dit jaar 57, zo blijkt uit gegevens van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Tandeelkunde (KNMT). Dat meldt het Algemeen Dagblad.

Kinderen die naar een kindertandarts willen of moeten, hebben hiervoor eerst toestemming nodig van hun reguliere tandarts. Vooral kinderen met gedragsproblemen, bange kinderen, of kinderen met een slecht gebit worden doorgestuurd naar een gespecialiseerde tandarts.

“Als je kinderen al vroeg kan helpen met hun gebit beter te verzorgen en gezonder te eten, is dat enorm belangrijk voor later”, zegt Hellen Blom, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Kindertandheelkunde (NVvK).

Els Hembrecht begon in 2011 een praktijk gericht op de behandeling van kinderen. Zij heeft allerlei technieken om de kinderen in haar stoel gerust te stellen. Ze praat veel met ze om ze af te leiden en ze geeft de kinderen het gevoel dat alle keuzes bij hen liggen. Echter zijn de keuzes in werkelijkheid beperkt. “Ze mogen niet kiezen óf ik ga poetsen. Ze mogen alleen de tandpasta kiezen”, aldus Hembrecht. Kinderen die zich op een gegeven moment op hun gemak voelen, durven uiteindelijk zonder ouder naar binnen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids