Normal_jeugdzorg__kind__peuter__kleuter

In 2016 zijn in totaal 251 ontvoerde kinderen gemeld bij het Centrum Internationale Kinderontvoering (IKO). Dat zijn 14 kinderen meer dan in 2015. In 2016 waren 443 kinderen betrokken bij een dreiging, 68 meer kinderen dan in 2015. In 2015 rapporteerde het Centrum IKO nog een lichte daling in het aantal internationale kinderontvoeringen. Deze trend heeft zich niet doorgezet, integendeel: in 2016 is het aantal ontvoeringen en dreigingen fors gestegen. Dat meldt het Centrum IKO

Deze cijfers geven niet het hele beeld. Internationale kinderontvoering blijft in de taboesfeer. De omgeving reageert vaak negatief als de buitenlandse partner na het stuklopen van de relatie met de kinderen vertrekt, aldus Centrum IKO. “We hadden je toch gewaarschuwd.”, wordt er dan gezegd. De andere ouder blijft achter met de schaamte. Eenmaal over de grens komt de helft van de ontvoerde kinderen niet meer terug. Dit is stil leed. Daarom blijft het Centrum IKO inzetten op preventie. Het centrum ondersteunt ouders en professionals bij het oplossen van problemen, maar veel liever helpt het centrum problemen te voorkomen.

De top vijf landen waar kinderen naar toe zijn ontvoerd zijn Turkije, België, Duitsland, Polen en op een gedeelde vijfde plaats de Verenigde Staten, Rusland en Spanje. De meeste meldingen van kinderontvoeringen kwamen uit de provincie Zuid-Holland, gevolgd door Noord-Holland en Noord-Brabant. In 70 procent van de zaken is de vrouw de ontvoerder. Meer dan de helft van de ontvoerde kinderen is zeer jong, onder de zes jaar oud. Het jongste ontvoerde kind was slechts twee maanden oud.

Vanaf 2017 komt oud- Kinderombudsman Marc Dullaert met zijn kennis over en zijn inzet voor kinderrechten de Raad van Toezicht versterken. 

Door: Redactie Nationale Zorggids