Normal_normal_bier_proeven1_alcohol_drank

Het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP wil het alcoholbeleid op festivals en evenementen aanpassen. Door bezoekers maximaal twee drankjes per keer te laten kopen, moet alcoholmisbruik onder jongeren voorkomen worden. Dat melden de Gelderlander en NU.nl.   

Door het aantal drankjes aan de bar te beperken, hoopt STAP de kans dat een jongere te veel drinkt te verkleinen. Een barman mag volgens de wet geen alcohol verstrekken aan een meerderjarige als blijkt dat het drankje aan een minderjarige wordt doorgegeven.

“Maar het is nu voor een horecaman niet te doen om precies te weten voor wie al die drankjes zijn die hij schenkt. Daarom dat aantal van twee, dan heeft de barman het sneller in de gaten als er grote hoeveelheden drank worden doorgegeven’’ , zegt een STAP-woordvoerder tegen de Gelderlander.

Naast beperkte alcoholverstrekking aan de bar wil STAP ook dat er een leeftijdsgrens wordt gesteld aan besloten evenementen. Wie geen 18 jaar is, mag er niet binnenkomen. Voor open evenementen zouden er polsbandjes uitgegeven moeten worden aan jongeren die boven die 18 jaar zijn, aldus Wim van Dalen, directeur van STAP.

Lees ook ons interview over NIX18, de campagne die jongeren stimuleert om niet te roken of te drinken en hierover afspraken te maken met hun ouders.

Door: Redactie Nationale Zorggids