Normal_laptop_tablet_computer_social_media_leerlingen_jongeren

De seksuele voorlichting op scholen in de regio IJsselland is ondermaats. Dit vinden jongeren in de elf gemeenten van deze regio. De voorlichting die ze krijgen beoordelen ze met een 5,7. Reden voor GGD IJsselland om zich zorgen te maken. Dit meldt De Stentor. 

“Kinderen krijgen dagelijks informatie over seksualiteit: buiten, op internet, via media en vrienden. Deze informatie klopt niet altijd. Door met ze te praten over relaties en seksualiteit kun je ze de juiste informatie geven. Ouders en onderwijs hebben hier een rol in”, zegt adviseur Vera Doorten van de GGD. Als het aan haar ligt, wordt de informatie interessanter gemaakt voor jongeren.

Jongeren in de regio IJsselland beginnen later aan seks dan jongeren elders in het land. Gemiddeld zijn ze 18,4 jaar als ze aan seks beginnen. Op landelijk niveau staat de leeftijd op gemiddeld 18 jaar. Vijf jaar geleden begonnen jongeren gemiddeld nog op hun zeventiende. Waarom ze tegenwoordig later aan seks beginnen is onbekend, maar het vermoeden is dat hun normen en waarden omtrent seks zijn veranderd, maar ook dat de online wereld een grotere rol is gaan spelen.

Doordat jongeren steeds meer online zijn, verplaatsen ook relaties en zich naar de online wereld. Dat betekent ook meteen dat als jongeren zich in de echte wereld moeten profileren, dat plotseling niet zo makkelijke meer gaat. Hoe dan ook wil GGD IJsselland zich inzetten voor betere seksuele voorlichting op scholen. 

Door: Redactie Nationale Zorggids