Kinderen vaker natuur in

Ongeveer 80 procent van de ouders wil dat hun kinderen vaker de natuur in gaan. Dit blijkt uit onderzoek van  OERRR onder veertienduizend ouders. Ondanks dat ouders de voordelen van de natuur kennen, gaan zij niet vaak genoeg samen met hun kinderen de natuur in. Dit meldt RTL Nieuws. 

Uit de enquête van OERRR bleek dat de meeste ouders spelen in de natuur aanmoedigen omdat de kinderen het leuk vinden, en omdat ze het belangrijk vinden voor de ontwikkeling en voor de gezondheid van hun kinderen. Kinderen spelen vooral in de tuin en op straat. Ze komen minder vaak in een bos of op het strand. Verder bleek dat iets meer dan de helft van de kinderen elke dag naar buiten gaat, voor een groot deel van de kinderen geldt dit dus niet. Opvallend was ook dat een vijfde van de kinderen maar één keer per week of minder buiten speelde. 

In de natuur zijn heeft veel positieve effecten

Veel ouders vinden de drempel om naar buiten te gaan te hoog of ze hebben het te druk. Eerder bleek ook al dat kinderen meer tijd voor een scherm zitten dan buiten spelen. OERRR moedigt ouders aan juist meer met kinderen de natuur in te gaan en noemt de vele voordelen hiervan: kinderen bewegen zich soepeler in de natuur, ontwikkelen zich beter, slapen beter en zijn minder vaak ziek.

De natuur in gaan: ook later heb je hier profijt van

Volgens hoogleraar natuurbeleving Agnes van den Berg van de Rijksuniversiteit Groningen vergroot de natuur ook de kansen op welzijn als kind en als volwassene. Kinderen leren in de natuur andere vaardigheden dan bijvoorbeeld bij sport. Voorbeelden die zij noemt, zijn creatief vermogen door een hut te bouwen of onderzoeken als je lang naar een mierenhoop kijkt: "Dat prikkelt de verbeelding." Hoewel ouders vaak bezorgd zijn om kinderen in de natuur te laten spelen, leren kinderen juist ook zelfstandig te zijn door buiten te spelen. 

Door: Nationale Zorggids