Normal_ontwerp_zonder_titel

“Als ik ervoor kan zorgen dat 80% van de medewerkers in de Zorg in loondienst zijn, dan zet ik me daar met liefde voor in.”

Naar aanleiding van de vorige blog werden wij afgelopen week ontvangen op kantoor bij Contra in Amersfoort. Een warm onthaal in een heerlijke open werkomgeving met een huiselijk sfeer. Het milde zonnetje buiten en de vrolijke bloemen op de tafels binnen, gaven energie en brachten ons in een vrolijke stemming.

Emile was nog druk, maar kwam ons al snel welkom heten. We bleven een poosje praten bij de koffieautomaat, terwijl er een heerlijk bakje Nespresso voor ons werd getapt.

In de ruime vergaderzaal vroegen we Emile naar zijn verhaal. Hij begon met enthousiasme te vertellen over zijn loopbaan; de weg, die hij had afgelegd binnen de Zorg.

Met Passie of Uit Compassie Zorgen voor een ander

Emile is op jonge leeftijd in loondienst gaan werken in de Zorg. Hij volgde zijn hart en hielp met passie de verschillende cliënten. Later als persoonlijk begeleider nam hij de verantwoordelijkheid op zich om te zorgen voor individuele cliënten.

Het werk gaf hem enorme voldoening; te kunnen zorgen voor de kwetsbare mensen in onze samenleving. Betrokken als hij was, bouwde hij een band op met zijn cliënten. Dat deden de meeste zorgmedewerkers toen. “Met passie of uit compassie deed je je uiterste best om het de cliënt naar de zin te maken; om zijn of haar leven wat kleur te geven. Dat was normaal voor iemand, die in de Zorg ging werken. Fulltime werk was de norm. Wat langer blijven, omdat je met de groep een activiteit had gepland zoals de bioscoop, naar het strand of de kroeg was heel normaal. Extra uren schrijven deden we niet. Daar dachten we niet eens over na. Er was strijd wie er dat jaar mee mocht met de groepsvakantie; dat was de kers op de taart. Een week weg met cliënten waar je een totaal andere client te zien kreeg, en waar tot in de late uurtjes nog veel lol met collega’s werd gemaakt. De kans bij uitstek om vrienden te worden en een vertrouwensband op te bouwen. Dat maakte werken meteen een stuk gezelliger en gemakkelijker”.

 

Tijden zijn veranderd en veranderen nog steeds. In een rap tempo.

Er kwamen kaders, regelgeving en verplichtingen, die een groot deel van de werktijd opslokten. De relatie met cliënt werd onpersoonlijker en het werk bureaucratisch. Ze noemen het niet voor niets bureaucratisch. Werken achter de computer was niet wat Emile aantrok in het werk als zorgverlener. Als ZZP’er hoopte hij aan het papierwerk te ontsnappen. In 2011 behoorde hij, samen met een paar collega’s tot een klein groepje, dat als ZZP’er in de Zorg aan de slag was. Dat waren de pioniers onder de zelfstandige zorgprofessionals. Inmiddels is het aantal ZZP’ers in de Zorg explosief toegenomen tot 169.000 in het jaar 2022 (bron: KvK) en het zal naar verwachting nog een poosje blijven stijgen.

 

Contra Zorgbemiddeling, Contra Academy en Contra Groepsvakanties

Sinds 2018 zorgt Emile er - als zorgbemiddelaar en opleider – voor, dat de enorme vraag naar zorgprofessionals kan worden ingevuld met steeds beter geschoolde mensen. Naast zijn enorm drukke rol als directeur van een bedrijf, dat bijna het klokje rond werkt, bekommert Emile zich nog om een paar van zijn eerdere cliënten, want “ze zijn een beetje familie van me geworden”, zo geeft Emile aan.

 

Hart voor de zorg

Mijn hart ligt bij de zorg. Bij de vele mensen met een beperking in Nederland, zo’n 200.000 volgens het VGN, die voor het dagelijks leven en voor hun plezier afhankelijk zijn van zorg. Die zorg staat onder druk. Door gebrek aan personeel en door gebrek aan geld beperkt de zorg zich vandaag de dag tot de dagelijkse noodzakelijke programmaonderdelen zoals helpen opstaan, in de kleren, ontbijt, lunch, dagbesteding, diner, naar bed en waakzaam zijn tijdens de slaapperiode. Dat gaat mij aan het hart en ik wil proberen daar een ommekeer in te maken. Om verandering bespreekbaar te maken. Om samen na te denken over de toekomst van de zorg. Zodat er weer een beetje tijd beschikbaar komt in de programma’s om de cliënten net dat beetje meer kleur in het leven te geven. Een spelletje te spelen, een boek voor te lezen, naar buiten gaan en een goed gesprek te kunnen voeren. “Gewoon een humaan bestaan te bieden, want dat verdient toch iedereen!”

 

ZorgWekkend

“Naar mijn mening zijn en worden er in de Zorg regelmatig verkeerde keuzes gemaakt. De Zorg blijft hangen in tradities, in vaste processen en gedachten en er wordt regelmatig vanuit paniek gereageerd. Dat kan echt anders en dat moet ook anders. Daar ben ik van overtuigd. De situatie in de Zorg is zorgwekkend en omdat ik dat signaleer en ik niet passief wil wachten op wat snel op ons afkomt, maar omdat ik het niet alleen kan, start ik met studio ZorgWekkend.” Ik heb de studio zo goed als klaar. Vanuit studio ZorgWekkend gaan we podcasts en vlogs opnemen. Ik daag partners, collega’s, zzp’ers en andere zorgprofessionals; iedereen die iets betekent of kan betekenen om weer passie in de Zorg terug te brengen en een ommekeer teweeg te brengen, uit om aan tafel te komen. Om in gesprek te gaan. Om te ontdekken waar de pijnpunten liggen en om te bedenken hoe we daar samen oplossingen voor kunnen verzinnen. Ik vind de situatie in de Zorg zorgwekkend, maar ik wil vooral de ZorgWekker zijn om verandering op gang te brengen. Wil je meepraten? Wacht niet langer en mail annika@contrazorgbemiddeling.nl dan maken we een afspraak.

Het gesprek met Emile was nog lang niet afgelopen. Onderwerpen, die tijdens het interview besproken zijn, komen in volgende blogs terug. Blijf ons dus volgen om meer te lezen over ‘veel Marokkaanse ZZP’ers in de Zorg, partners waarmee het gesprek al gaande is, vingerwijzen en paniekvoetbal, waarom zorgprofessionals in loondienst weglopen en hoe zouden we ze weer terug kunnen krijgen, gebrek aan zelfreflectie, de slachtofferrol en andere gevoelige onderwerpen.