Financieel voorschot van ruim 3 miljoen euro voor Combinatie Jeugdzorg

21 gemeenten in de Metropoolregio Eindhoven schieten Combinatie Jeugdzorg te hulp met ruim 3 miljoen euro. De financiële problemen zijn niet acuut, maar er is weinig eigen vermogen en de zorgstichting voelt de bezuinigingen op de jeugdzorg van de afgelopen jaren in de impact van corona. De financiële injectie van de gemeenten is een voorschot. Dit meldt Studio040. 

Bestuurder Gerda Huijbregts zegt dat de organisaties geen concessies wil doen aan de zorg aan kinderen en jongeren, maar gevolg daarvan is wel dat het financieel erg krap is. Er staat 1,4 miljoen euro op een aparte bankrekening en voor uiterste nood is er een potje van 1,7 miljoen euro. De zorgstichting heeft geen winstoogmerk en een beroep doen op het geld van de gemeenten kan een ingewikkeld verhaal worden.

Hoge kosten

Tijdens corona was het alle zijlen bijzetten voor Combinatie Jeugdzorg, zegt Huijbregts. “Ons personeel moest wel gewoon doorwerken tijdens de pandemie”, zegt ze. Tegelijkertijd kwamen er maar weinig aanmeldingen binnen. Sommige teams moesten gezamenlijk in quarantaine, waardoor er hoge werkdruk ontstond voor de overige teams. Vooral in het tweede deel van de pandemie, leidde dit bij de jeugdzorgorganisatie tot een hoog ziekteverzuim. En personeel vervangen vergt een grote investering. Ook de loonkosten zijn nu hoger.

Hervormingen jeugdzorg

Huijbregts kijkt uit naar de hervormingen in de jeugdzorg. “We hopen dat met de hervormingen vanuit de politiek er meer aandacht kan gaan naar kwaliteit. Ik hoop dat de administratie eenvoudiger wordt en we ook goed onderzoek kunnen gaan doen naar welke methodes werken en welke niet. Daar ontbreekt het nu aan.”

Door: Nationale Zorggids / Johanne Levinsky