'Nederlandse hulp nodig bij vinden van stamceldonor voor Belgische peuter'

Ruim twintigduizend Belgen gaven zich de afgelopen weken op als stamceldonor. Ze deden dit na een oproep van de ouders van de 3-jarige Rachèle, die dringend een stamceldonor nodig heeft. In België duurt het veel langer om opgenomen te worden in de donorbank dan in Nederland. Daarom doen de ouders nu een oproep aan Nederlanders: meld je aan als stamceldonor. Dit meldt Stichting Matchis. 

Het Belgische systeem om je in te schrijven als stamceldonor is anders dan in Nederland. In België wordt eerst een gesprek gevoerd met de potentiële donor en bloed vooraf afgenomen. In Nederland volstaat het inschrijven via de website van Matchis en het daarna terugsturen van wattenstaafjes met wat wangslijm. Een gesprek en bloedafname vinden in Nederland pas plaats als er een mogelijke match is.

Gerichte socialmediacampagne

Het verwerken en registreren van de grote hoeveelheid nieuwe stamceldonoren in België gaat nog maanden duren. De ouders van Rachèle zijn bang dat die tijd er niet meer is. Matchis zegt de oproep van harte te steunen en probeert ook via een gerichte socialmediacampagne mensen aan te zetten zich nu in te schrijven als stamceldonor.

Door: Nationale Zorggids