Normal_baby_nyima_gambia_skb_winterswijk

De geboortezorg aan asielzoekers kan verbeterd worden met de inzet van professionele tolken. Ook verdient de medische overdracht bij overplaatsing meer aandacht. Dit concludeert de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) na onderzoek naar de geboortezorg aan asielzoekers.

Uit onderzoek blijkt dat asielzoekers een verhoogd risico hebben op zwangerschapscomplicaties en op sterfte van moeder en kind rond de geboorte. Bij het verlenen van geboortezorg aan deze groep kunnen specifieke problemen ontstaan, bijvoorbeeld door onbekendheid met het systeem van geboortezorg in Nederland of door communicatie- en taalproblemen, discontinuïteit door overplaatsingen/verhuizingen, discontinuïteit bij verwijzing in de keten en gebrek aan tijdige beschikbaarheid van (niet acuut) vervoer rond de bevalling.

Om te onderzoeken of er sprake is van verantwoorde geboortezorg aan asielzoekers, bezocht de inspectie negen van de 33 opvanglocaties in Nederland. De grote mate van inzet en betrokkenheid van zorgverleners en andere betrokkenen, zoals het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA), leidde tot tevredenheid over de geboortezorg bij de geïnterviewde asielzoekers. Over het algemeen is er intensieve en specifieke aandacht voor zwangere asielzoekers en nemen zorgverleners taken en verantwoordelijkheden van elkaar over.

Ondanks deze betrokkenheid kunnen een aantal zaken nog worden verbeterd. Er moeten meer professionele tolken worden ingezet en de continuïteit van zorg bij overplaatsing of verhuizingen moet beter worden geregeld. De inspectie heeft maatregelen opgelegd aan de verloskundigenpraktijken, ziekenhuizen en kraamzorgorganisaties die niet aan de normen voldeden. Daarnaast heeft de inspectie aanbevelingen gedaan aan het COA voor de opvanglocaties die niet aan de normen voldeden.

© Nationale Zorggids