Normal_normal_fig-2

De Niet-Invasieve Prenatale Bloedtest (NIPT) werkt ook bij jongere zwangere vrouwen. Uit Amerikaans onderzoek is gebleken dat de test ook bij zwangere vrouwen onder de dertig kan analyseren of de foetus het Downsydroom heeft. Dat meldt vakblad Vroeg.

De NIPT onderzoekt aan de hand van het bloed van de moeder het DNA van het ongeboren kind. Vervolgens geeft de uitslag aan of de foetus aan het Downsydroom lijdt. Dat de test ook werkt bij jongere zwangere vrouwen was eerder nog niet vastgesteld omdat de kans dat een foetus het Downsyndroom heeft stijgt naarmate de leeftijd van de moeder hoger is. Omdat het een zeer zeldzame gebeurtenis is voor moeders onder de dertig was het dus de vraag of de test ook bij hen betrouwbaar zou zijn. Dat is dus het geval. Het onderzoek toonde aan dat het aantal jonge vrouwen dat een onterecht vals alarm krijgt binnen de perken blijft. 
 
De NIPT test geeft ongeveer tweemaal zoveel zwangere vrouwen aan als draagster van een Downfoetus als er in werkelijkheid zijn. De NIPT is vooralsnog in Nederland alleen beschikbaar voor vrouwen met een alarmerende uitslag van de gangbare combinatietest. Per 1 april zal de NIPT officieel in Nederland ingevoerd worden. Indien de NIPT een alarmerende testuitslag geeft wordt er een vruchtwaterpunctie gedaan om definitief uitsluitsel te geven. 
 
© Nationale Zorggids