Normal_beschuit_blauwe_muisjes_beschuit_met_muisjes_geboorte_wiki_-c_

Een rechter van het Centraal Tuchtcollege heeft gisteren bepaald dat vroedvrouw Laura van Deth met onmiddellijke ingang weer aan de slag mag als verloskundige. Vorig jaar oordeelde het Regionaal Tuchtcollege nog dat ze nooit meer als vroedvrouw mocht werken, maar het Centraal Tuchtcollege heeft daar nu een streep door gehaald. Dat meldt Trouw.

De vroedvrouw begeleidde vrouwen thuis bij hun bevalling, ook in gevallen waarin er sprake was van een verhoogd risico op complicaties. Bevallingen die normaal gesproken in het ziekenhuis moeten gebeuren, zoals de geboorte van een tweeling of een stuitbevalling, werden door de verloskundige thuis begeleid. De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) vindt dat Van Deth hierin over de hele linie van haar professie tekortschoot.

Het Centraal Tuchtcollege zei donderdag geen redenen te zien waarom ze niet opnieuw aan het werk zou mogen. Aangezien het Centraal Tuchtcollege niet binnen de gebruikelijke termijn tot een vonnis kon komen, geldt de uitspraak van gisteren overigens als een tussenvonnis. Het is nog niet bekend wanneer het eindvonnis zal volgen.

© Nationale Zorggids