Normal_papa_baby5345

Mannen zwangeren mee met hun partner wanneer zij in verwachting is. Dit concluderen onderzoekers van de universiteit van Michigan. De hormoonspiegel van mannen verandert al tijdens de zwangerschap van hun vrouw. Dit meldt de Telegraaf. 

Aan het onderzoek deden 29 stellen mee die zwanger waren van hun eerste kind. Gedurende vier momenten tijdens de zwangerschap namen de onderzoekers speeksel af bij de stellen. De hormoonconcentraties in het speeksel werden onder de loep genomen. Bij de vrouwen werd, wederom, vastgesteld dat de gehaltes van testosteron, cortisol, oestradiol en progesteron stijgen tijdens de zwangerschap. De veranderingen in de hormoonconcentraties van de mannen was echter opmerkelijker. Hun concentratie testosteron daalde significant. Daarnaast daalde hun oestradiol-gehalte lichtelijk. De andere stoffen bleven op gelijk niveau. 
 
Het is voor het eerst dat er bewezen is dat het testosterongehalte van vaders al daalt tijdens de zwangerschap. Eerder onderzoek heeft al wel aangetoond dat vaders over het algemeen minder testosteron dragen dan mannen die geen kinderen hebben. Daarnaast hebben vaders die direct betrokken zijn bij de verzorging van hun kinderen het laagste testosterongehalte. Daardoor zou hun gedrag van agressief naar verzorgend veranderen. 
 
© Nationale Zorggids