Normal_eicel_sperma_bevruchting

Fertiliteitscentrum Clinica Eugin gaat gedoneerde eicellen screenen op zeldzame ziekten. De test sluit het risico van overdracht van meer dan 250 ernstige erfelijke aandoeningen door de eiceldonor of door de vader nagenoeg uit. Clinica Eugin gaat als eerste fertiliteitscentrum van Europa zijn donoren aan een screeningstest onderwerpen. Dit meldt de Vereniging voor mensen met vruchtbaarheidsproblemen Freya. 

Clinica Eugin is een in Barcelona gevestigd fertiliteitscentrum dat zo'n tien procent van de fertilisatiebehandelingen met eiceldonatie in Europa voor zijn rekening neemt. De kliniek is een van de grootste fertilisatieklinieken in Europa. De gedoneerde eicel wordt tijdens de test gescreend op ernstige aandoeningen zoals taaislijmziekte, spierdystrofie en fragiel-X-syndroom. 250 ernstige erfelijke aandoeningen zullen door de screening vrijwel niet meer voorkomen bij reageerbuisbaby's voortkomend uit de eicelbank van de kliniek. 
 
Op basis van een bloedonderzoek worden de eiceldonoren die dragers zijn van één van de 250 geïdentificeerde erfelijke aandoeningen gedetecteerd. Vier op de honderd paren lopen het risico een van deze ziekten aan hun kinderen over te dragen. 
 
"De erfelijke aandoeningen waar wij het hier over hebben zijn zeer ernstig en in veel gevallen overleeft het kind deze niet", zegt Dr. Rita Vassena, wetenschappelijk directrice van Clinica Eugin. “Ons doel is dat de kinderen die uit een reageerbuisbevruchting geboren worden gezond zijn, en dankzij de wetenschap is het tegenwoordig mogelijk veel van deze ziekten een halt toe te roepen”, legt zij uit. In Nederland heeft 1 op de 100 baby's een erfelijke ziekte, volgens Dr. Vassena. “Deze pathologieën hebben een aanzienlijke impact op op de levensverwachting en levenskwaliteit van de baby en zijn een drama voor het gezin”. Negentig procent van de 250 aandoeningen hebben een grote impact op de levensverwachting en levenskwaliteit van de baby. 
 
© Nationale Zorggids