Normal_speen_baby

Een verpleegster van het Amerikaanse Winnie Palmer Ziekenhuis heeft een speciale speen ontwikkeld voor prematuur geboren baby's, die geschikter is dan een normale speen. De prematuren kunnen door flexibele buisjes, die hen helpen met ademhalen en eten, niet op een normale speen sabbelen. De nieuwe speen is klein en heeft uitsparingen voor de buisjes, waardoor prematuren de speen wel in de mond kunnen houden. Dat meldt Scientias. 

Als een prematuur pijn heeft of angstig is, dan kan hij dat nog niet laten zien door te gaan huilen. Verpleegkundige Harriet Miller besloot toen om een eigen speen te ontwikkelen die de prematuur minder pijn geeft. Veertien vroeggeboren kindjes kregen de speen en reageerden heel goed. “We hielden hun bloedslag en zuurstofwaarden in het bloed in de gaten en zagen dat de prematuren minder pijn hadden”, zegt Miller. De hartslag daalde en er kwam meer zuurstof in het bloed. “Dit betekent dat de kinderen minder stress en pijn ervoeren.”

Ouders reageren enthousiast op de speen. Een moeder noemde het een “fantastische uitvinding”.  Zij zegt dat haar baby lijkt te weten dat iemand haar hoort huilen en een stuk rustiger wordt wanneer ze haar speen krijgt.

© Nationale Zorggids