Normal_baby

Baby's moeten niet meer geregistreerd worden als jongen of als meisje, maar als wereldburger. GroenLinks gaat dit voorstellen tijdens een debat over sekseregistratie. Dat meldt RTL Nieuws. 

GroenLinks vindt dat burgers al voldoende zijn te identificeren aan de hand van hun naam, geboortedatum, geboorteplaats en burgerservicenummer. "De aangifte bij de gemeente is het eerste moment dat je een officieel label opgeplakt krijgt”, zegt Kamerlid Liesbeth van Tongeren. “Je komt daar vervolgens alleen met heel veel gedoe van af. Kinderen kunnen prima worden ingeschreven zonder daarbij hun sekse te vermelden.”

Het registeren van het geslacht zou geen enkel doel dienen. De VVD zegt dat het, als het mogelijk is, af wil van de verplichte geslachtsregistratie op officiële documenten. "Ik kan me voorstellen dat registratie in de gemeentelijke basisadministratie wel noodzakelijk kan zijn", zegt Kamerlid Tamara van Ark. 

Inmiddels is bekend geworden dat een commissie moet uitzoeken in hoeverre het “mogelijk en wenselijk'' is om af te zien van geslachtsvermelding in de verschillende wetten die het ouderschap aangaan. Dat schrijft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer.

Sinds vorig jaar is de Staatscommissie herijking ouderschap bezig om de regering te adviseren over juridisch ouderschap, meerouderschap, meeroudergezag en draagmoederschap. Van der Steur wil dit college nu vragen om genoemd extra onderzoek.

© Nationale Zorggids